Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Eerdere edities

2013: Je eigen verantwoordelijkheid

Nieuwsplaatje Science Fiction 2013Onder de titel Science & Fiction: Je eigen verantwoordelijkheid organiseerden het Louis Hartlooper Complex en USBO in mei en juni 2013 de vierde filmreeks met wetenschappelijke explicateurs. Op vier dinsdagavonden werden in het Louis Hartlooper Complex vier bijzondere films vertoond die aan het denken zetten over het thema verantwoordelijkheid.
In een samenleving onder de spanning van individualisering, digitalisering, deregulering en een economische crisis dienen vragen naar verantwoordelijkheid zich als vanzelf aan. Wie is er verantwoordelijk voor ons milieu, onze voorzieningen (onderwijs, openbaar vervoer, gezondheidszorg) en onze economie? Hebben ondernemers, bankiers en verzekeraars nog een maatschappelijke verantwoordelijkheid en gedragen ze zich daar ook naar?
Het lijkt er soms ook op dat we liever niet op onze eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken, en liever verwijzen naar anderen, naar marktwerking of naar de invloed van de media. Bovendien kijken we in tijden van crisis verdacht vaak naar de overheid. Die moet krachtdadig optreden en regels stellen – maar die mogen dan weer niet ten koste gaan van onze individuele ontplooiing. Houdt verantwoordelijkheid voor onszelf niet tegelijkertijd verantwoordelijkheid voor de samenleving in?

Download de flyer

Meer weten over Science & Fiction: Je eigen verantwoordelijkheid? Download hier de Flyer Science & Fiction 2013.