Science & Fiction

Agenda

7 juni 2016
19:00
Louis Hartlooper Complex

The Edukators

Originele en brutale film over drie jonge wereldverbeteraars die ontdekken dat politiek activisme veel ingewikkelder is dan ze hadden gedacht.

Hans Weingartner, 2004, 122 min.

The Edukators

 

 

 

 

 

Als ‘The Edukators’ maken Jan en Peter naam met het plegen van geweldloze, creatieve protestacties tegen het kapitalisme. Ze willen de upper class ‘opvoeden’ door in te breken in villa’s en daar boodschappen op de muren achter te laten als ‘De vette jaren zijn voorbij’ of ‘U heeft teveel geld’. Ze stelen niets, verplaatsen hooguit de meubels. Dan wordt Peters vriendin Jule verliefd op Jan en zij nemen zonder Peter in ‘Edukatorsstijl’ de villa van een invloedrijke zakenman onder handen. Ze verliezen daarbij echter een telefoon en gaan terug naar het huis. Helaas worden ze op heterdaad betrapt door de eigenaar. Ze besluiten hem te ontvoeren maar weten vervolgens niet wat ze moeten doen en vragen Peter om hulp. De roekeloze kidnapping zet hun vriendschap verder onder spanning. De drie idealisten worden geconfronteerd met de normen en waarden van de zakenman die ze als een tegenstander zien, maar die een verrassend verleden heeft. Politiek activisme blijkt ineens veel ingewikkelder dan gedacht.

Van de makers van Goodbye Lenin, met o.a. Daniel Brühl, hoofdrolspeler uit diezelfde film.

Ank Michels is politicoloog en bestuurskundige en als docent/onderzoeker verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Belangrijke thema’s in haar onderzoek zijn burgerparticipatie en de theorie en praktijk van de (lokale)democratie. In haar inleiding zal zij ingaan op politieke burgerinitiatieven zoals bijvoorbeeld de G1000.

Trailer

Bekijk hier de trailer van The Edukators.