Science & Fiction

Programma

Het Louis Hartlooper Complex en het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht organiseren ieder jaar in mei en juni een filmreeks met wetenschappelijke explicateurs. De filmreeks Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek.

De Europese verkiezingen van juni 2024 zijn voor Science & Fiction de ultieme aanleiding om de schijnwerper op de uitdagingen voor Europa te zetten. Daarom is het thema van de filmreeks dit jaar:

Europa uitgedaagd

Europa staat voor grote geopolitieke uitdagingen. Op het gebied van migratie, veiligheid, klimaat, financiën, persvrijheid etc. Hoe sterk is de Europese eenheid? Gaat de EU nog verder uitbreiden of dreigen er juist ‘exits’? En wat te denken van de tendens naar meer autoritaire regimes en de ondermijning van persvrijheid en de rechtsstaat zoals we die zien in sommige Oost-Europese landen? Gaat Europa, mede naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne, toch nog een gezamenlijk leger vormen? En welke rol kan Europa spelen in ontwikkelingen op het gebied van zorg, werk en kunstmatige intelligentie? Terwijl ‘Europa’ voor veel mensen nog altijd een abstractie is, hebben besluiten in de EU direct effect op ons dagelijks leven. Besluiten die welbeschouwd, voortvloeien uit het regeringsbeleid van de lidstaten. Want Europa; dat zijn wij.

We willen daar met enkele indrukwekkende films en de inzichten van wetenschappers langer bij stilstaan. Kom kijken, kom luisteren en kom meepraten op een (of alle) van deze vier avonden:

  • Dinsdag 14 mei 2024: Drawing Lots (2023), met inleiding van Femke van Esch
  • Dinsdag 28 mei 2024: De acht bergen (2022), met inleiding van Sebastiaan Princen
  • Dinsdag 11 juni 2024: Io Capitano (2023), met inleiding van Hanneke van Eijken
  • Dinsdag 25 juni 2024: Los versos del olvido (2017), met inleiding van Jan Pieter Beetz

Flyer

Download de Flyer Filmreeks Science & Fiction 2024 Europa uitgedaagd