Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Programma

Het Louis Hartlooper Complex en het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht organiseren ieder jaar in mei en juni een filmreeks met wetenschappelijke explicateurs. De filmreeks Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek.

Science & Fiction: over leven in de stad is de negende editie die Louis Hartlooper Complex en USBO samen organiseren. We vertonen vier bijzondere films die je aan het denken zetten over de uitdagingen waar grote steden voor staan.

Steden zijn magneten: daar gebeurt het, daar willen steeds meer mensen heen. In alsmaar groeiende steden vinden zij werk, netwerken en cultuur. Daar zijn spannende ontwikkelingen in duurzaamheid en vervoer, nieuwe vormen van samenleven en -werken en smart city experimenten met burgerschap, democratie en leefbaarheid. Maar door de aanzuigende werking stijgen de huizenprijzen en de stad dreigt een pretpark voor rijke professionals te worden.
In Over leven in de stad vragen we ons af of er nog ‘publieke ruimte’ is en wie zich daarin thuis voelt. Of we samenleven of een verzameling individuen zijn. We staan stil bij veranderende identiteiten, diversiteit, groepsvorming en uitsluiting. We belichten de leefbaarheid voor de mensen die er wonen en werken, en of zij zich nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek.

Flyer Over leven in de stad

Download hier de flyer van Over leven in de stad.