Science & Fiction

Drie mannen met toortsen

Agenda

13 mei 2025
19:00 - 21:30
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Fahrenheit 451

(François Truffaut, 1966, 112 min.)

Een totalitair regime heeft het lezen en bezitten van boeken verboden. ‘Brandmannen’ vallen overal binnen om boeken te verbranden. Maar een van hen twijfelt sterk aan de zin van zijn werk.

Drie mannen met toortsen

Hoewel Guy Montag (Oskar Werner) als Brandman eerst ijverig meewerkt aan de boekverbrandingen begint hij meer en meer te twijfelen. Die twijfel wordt groter als hij in contact komt met zijn buurvrouw, de jonge, scherpzinnige onderwijzeres Clarisse (Julie Christie). Hij gaat zich meer voor boeken interesseren, ze verstoppen en zelfs lezen. Zijn vrouw, die loyaal is aan de visie van de overheid, begrijpt niets van zijn nieuwe hobby.

Voor zijn werk moet Montag echter nog steeds boeken verbranden. Zijn kapitein bij de Brandmannen legt hem uit dat boeken mensen veranderen, maakt dat ze zich beter voelen dan anderen, wat anti-sociaalgedrag is dat met wortel en tak moet worden uitgeroeid.

Montag komt in contact met de zogenaamde ‘Boekenmensen’, een groep waarvan de leden ieder een boek uit hun hoofd hebben geleerd om het voort te laten leven. Hij is ervan overtuigd dat hij ook lid moet worden van deze groep. Montag biedt zijn ontslag aan maar zijn kapitein vraagt hem om nog één keer mee te gaan op een boekverbrandingsopdracht. Dan blijkt het om zijn eigen huis te gaan.

Fahrenheit 451 is een Brits sciencefiction-drama uit 1966, de enige Engels gesproken film van de Franse filmregisseur François Truffaut (Les quatre cents coups, Jules et Jim, Le dernier métro). Het scenario van de film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1953 van de Amerikaanse auteur Ray Bradbury. Een film over de toekomst, uit het verleden – en een klassieker die je gezien moet hebben.

Trailer

Bekijk hier de trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=r6VUExA5UKA

Inleiding

Merijn Bruijnes is als universitair docent verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Hij combineert ervaring en kennis op het gebied van psychologie, computerwetenschap en bestuurskunde om actuele maatschappelijke technische uitdagingen te bestuderen. Zijn huidige onderzoeksfocus ligt op verantwoorde ontwikkeling en gebruik van kunstmatige intelligentie door overheidsorganisaties zoals de politie. Maar hij maakt in zijn eigen tijd ook rustig een funky muziekstukje met AI – over zijn liefde voor koffie.