Science & Fiction

Agenda

23 juni 2015
19:00
Louis Hartlooper Complex

Kitchen Stories

Tragikomische film over een Zweeds onderzoek naar patronen in het huishouden van alleenstaande mannen.

Regie: Bent Hamer, 2003, 95 minuten.

In de periode na de tweede wereldoorlog ontdekten Zweedse wetenschappers dat als het werk in de keuken beter georganiseerd zou worden, de economische voordelen voor het huishouden groot konden zijn. Nadat het keukengedrag van de huisvrouwen in kaart was gebracht, werd het tijd het gedrag van alleenstaande mannen te bestuderen. Een brigade onderzoekers trekt er met eigen caravans op uit om in Noorwegen observaties te gaan doen. Zo gaat Folke Nilsson – vanuit een scheidsrechterstoel – nauwgezet de activiteiten van Isak Bjørvik volgen. Na een achterdochtig begin ontstaat er tussen de mannen een wat merkwaardige, vriendschappelijke verhouding, met alle gevolgen van dien. Ook de objectiviteit van het onderzoek komt in gevaar.

Kitchen Stories is de derde speelfilm van Bent Hamer, regisseur van onder andere Factotum (2005) en O’Horten (2008) en kreeg een Amanda Award als beste Noorse film.

Inleiding: Gerolf Pikker, senior organisatieadviseur bij USBO Advies en programmacoördinator van de masteropleiding Strategisch Management in de non-profit sector. Hij werkte onder andere aan een evaluatie van klokkenluidersregelingen in de publieke sector. In zijn inleiding gaat hij in op de positie en integriteitsdilemma’s van de (externe) adviseur.