Science & Fiction

Agenda

9 juni 2015
19:00
Louis Hartlooper Complex

Margin Call

Margin Call is een spannend drama over de financiële sector en het uitbreken van de wereldwijde crisis in 2008.

Regie: J.C. Chandor, 2011, 107 minuten.

Het management van een investeringsbank staat voor grote morele dilemma’s. Ondanks grote risico’s en vele waarschuwingen, verkoopt een grote verzekeringsbank riskante investeringspakketten. Twee jonge medewerkers ontdekken dat deze bank geen marge meer heeft om eventuele verliezen te kunnen compenseren en dat het bedrijf op de ondergang afstevent. Omdat heel Wall Street zijn foute investeringen probeert te dumpen, staat de markt op instorten. In een nachtelijke meeting moet het management kiezen tussen twee opties: de bank ten onder laten gaan of toch proberen de gevaarlijke bezittingen te verkopen. Kiezen ze voor de bank of voor de klanten? Het is duidelijk dat de beslissing een domino-effect kan veroorzaken met consequenties voor de hele financiële wereld.

In de ijzersterke cast van Margin call zien we o.a. Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci en Demi Moore. De film kreeg een Oscarnominatie en was winnaar van de New York Film Critics Award.

Inleiding: Annetje Ottow, decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en hoogleraar economisch publiekrecht. Zij is gespecialiseerd in toezicht(houders), marktordening, mededinging en Europees recht en bekleedt diverse toezichtfuncties. Het onderwerp van haar inleiding is de relatie tussen toezicht en integriteit. In mei 2015 verschijnt van haar Market and Competition Authorities. Good Agency Principles. (Oxford University Press, 2015).