Science & Fiction

Agenda

26 mei 2015
19:00
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1 Utrecht

Shattered Glass

Waargebeurd verhaal over een jonge ambitieuze journalist die ten onder gaat aan zijn eigen leugens.

Regie: Billy Rae, 2003, 94 minuten.

Stephen Glass is een jonge journalist die voor het bekende opinieblad The New Republic werkt. De overwegend jonge redacteurs beconcurreren elkaar om de beste primeurs en artikelen. Glass groeit in drie jaar tijd uit tot één van de meest gewilde journalisten, maar slaat door in zijn honger naar succes. Zijn artikel over hackers wordt door een internetjournalist onder de loep genomen en zo komt aan het licht dat de aangehaalde bronnen helemaal niet bestaan. Met die onthulling stort Glass’ kaartenhuis van leugens en verzinsels in elkaar.

Shattered Glass is het regiedebuut van scriptschrijver Billy Ray, gebaseerd op de geschiedenis van Stephen Glass. Glass publiceerde in 2003 zijn kant van het verhaal in The Fabulist. De film werd genomineerd voor een Golden Globe.

Inleiding: Peter Leisink, hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap bij USBO. Hij publiceert onder andere over maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties, en de manier waarop strategisch HRM bijdraagt aan publieke waarde voor burgers (goed onderwijs, goede zorg) en werknemers (duurzame inzetbaarheid). Hij zal in zijn inleiding ingaan op integriteit in journalistiek en wetenschap.