Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Actueel

Science & Fiction 2016: Doe het zelf!

Doe het zelf!

Op 10 mei 2016 gaan we weer van start! Onder de titel Science & Fiction: Doe het zelf! vertonen we dit jaar vier bijzondere films die je aan het denken zetten over ‘burgers aan het roer’.

De terugtredende overheid, de roep om een participatiesamenleving, onvrede over de politiek en de wens alles in eigen hand te nemen. Burgers moeten, willen en gaan steeds meer zelf doen. De zorg en het sociale werk worden overgelaten aan gemeentes, de buurt, aan familie en mantelzorgers. Ontevredenheid over de politiek en de democratie heeft meer burgerinitiatieven en nieuwe politieke bewegingen doen ontstaan (Pegida, het Oekraïne referendum, de G1000). Het streven naar duurzaamheid, ecologisch bewustzijn, lokale samenwerking hebben aangezet tot sociaal ondernemerschap, crowdfunding en vooral: eigen initiatief. En wat te denken van de invloed van de zogenaamde ‘deeleconomie’ (Uber, Airbnb etc.) op de traditionele economie? Wat zijn de gevolgen van al deze ontwikkelingen? En houdt de overheid eigenlijk nog toezicht op deze ontwikkelingen? Doe het zelf! Een goed idee, of toch niet?

De filmreeks Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek. Doe het zelf! is de zevende reeks die Louis Hartlooper Complex en USBO samen organiseren.

Programma & flyer

10 mei: Joy
24 mei: Her
7 juni: The Edukators
21 juni: The Insider