Science & Fiction

Agenda

21 juni 2016
19:00
Louis Hartlooper Complex

The Insider

Waar gebeurd drama over een klokkenluider in de tabaksindustrie, zijn worsteling met de druk van de media en de angst voor reputatieverlies van het bedrijf.

Michael Mann, 1999, 157 min.

The Insider

 

 

 

 

 

 

Jeffrey Wigand (Russell Crowe) is ontslagen door tabaksfabrikant Brown & Williamson. Een journalist voor het televisieprogramma 60 Minutes, Lowell Bergman (Al Pacino), krijgt in diezelfde tijd een pakket met documenten over sigarettenfabrikant Philip Morris. Daar zit ook een onderzoeksrapport bij waarvoor hij contact zoekt met Wigand om daar uitleg over te krijgen. Tijdens hun gesprekken vertelt Wigand dat tabaksfabrikant Brown & Williamson verboden middelen aan de sigaretten toevoegt om ze extra verslavend te maken. Hij zou dat ook wel op televisie willen vertellen, maar hij heeft een geheimhoudingsverklaring getekend en wordt bedreigd door zijn voormalige werkgever. Bovendien staat ook zijn gezinsleven zwaar onder druk. Lowell wil het toch openbaar maken en ze zetten door – totdat ineens het management van de televisiezender besluit om 60 Minutes te censureren en Wigands verklaring niet uit te zenden. 

The Insider werd genomineerd voor maar liefst zeven Oscars, waaronder die voor beste film. Het is dan ook een beklemmend actuele thriller. Een emotioneel beladen verhaal van twee gewone mannen en hun strijd om waarheid en gerechtigheid.

Judith van Erp is als hoogleraar Publieke Instituties verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar maatschappelijke controle op (internationale) ondernemingen en organisatiecriminaliteit. Kunnen burgers en insiders een rol hebben in het toezicht, en misstanden naar buiten brengen?  In haar inleiding zal zij ingaan op de positie van klokkenluiders en op nieuwe, maatschappelijke vormen van toezicht zoals WikiLeaks, LuxLeaks, en corruptie-apps.

Trailer

Bekijk hier de trailer van The Insider.