Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Eerdere edities

2016: Doe het zelf!

Onder de titel Science & Fiction: Doe het zelf! vertoonden Louis Hartlooper Complex en USBO in mei en juni 2016 vier bijzondere films die je aan het denken zetten over ‘burgers aan het roer’.

Doe het zelf!De terugtredende overheid, de roep om een participatiesamenleving, onvrede over de politiek en de wens alles in eigen hand te nemen. Burgers moeten, willen en gaan steeds meer zelf doen. De zorg en het sociale werk worden overgelaten aan gemeentes, de buurt, aan familie en mantelzorgers. Ontevredenheid over de politiek en de democratie heeft meer burgerinitiatieven en nieuwe politieke bewegingen doen ontstaan (Pegida, het Oekraïne referendum, de G1000). Het streven naar duurzaamheid, ecologisch bewustzijn, lokale samenwerking hebben aangezet tot sociaal ondernemerschap, crowdfunding en vooral: eigen initiatief. En wat te denken van de invloed van de zogenaamde ‘deeleconomie’ (Uber, Airbnb etc.) op de traditionele economie? Wat zijn de gevolgen van al deze ontwikkelingen? En houdt de overheid eigenlijk nog toezicht op deze ontwikkelingen? Doe het zelf! Een goed idee, of toch niet?

Download de flyer

Meer weten over Science & Fiction: Doe het zelf!? Download hier de Science Fiction 2016 flyer