Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Actueel

Science & Fiction 2017: Mind the Gap

Het thema van Science & Fiction 2017 is bekend. Onder de titel Science & Fiction: Mind the Gap vertonen we vier bijzondere films die je aan het denken zetten over de groeiende kloof in de samenleving. Over enkele weken zullen we het precieze programma voor dit jaar bekend maken.

Steeds vaker zijn er groepen in de samenleving die elkaar nauwelijks ontmoeten, niet begrijpen of tegenover elkaar staan. Aan beide zijden van een kloof. De kloof tussen politiek en burgers. Tussen hoge en lage inkomens. De kloof tussen hoger en lager opgeleiden en de bijbehorende kansen op werk, invloed en het gevoel erbij te horen in de samenleving. De generatiekloof, die onverwacht politieke gevolgen kan hebben (Brexit). En wat dacht u van de kloof tussen stad en platteland, kosmopolieten en nationalisten, vrijdenkers en fundamentalisten? Of zijn dit verschijningsvormen van hetzelfde fenomeen? In ieder geval zien we uitgesproken polarisatie in discussies over maatschappelijke issues. Hoog tijd dus om de verschillende facetten van de kloof te verkennen en ons af te vragen of we hem nog kunnen overbruggen. Mind the Gap.

De filmreeks Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek. Mind the Gap is de achtste reeks die Louis Hartlooper Complex en USBO samen organiseren.