Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Agenda

4 juli 2017
16:44
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Pride

Pride (Matthew Warchus, 2014, 119 min.)

Opgewekte film over een groep homo-activisten die tijdens de Engelse mijnwerkersstakingen in 1984 besluit geld in te zamelen voor de stakers en hun families.

Pride

 

 

 

Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt deze film een bijzonder verhaal uit de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Het is de zomer van 1984. Margaret Thatcher is aan de macht in Groot-Brittannië en de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM) is in staking. Tijdens de Gay Pride Mars in Londen besluit een groep homoseksuele en lesbische activisten om de families van de mijnwerkers te steunen. Tijdens de stakingen hadden die het moeilijk omdat ze inkomen ontvingen. De activisten richten daarom de Londense ‘Lesbians and Gays Support the Miners’ (LGSM) op en houden geldinzamelingsacties.

Er is echter één probleem; de Unie schaamt zich ervoor om hun steun te ontvangen. Daar trekt de LGSM zich niets van aan. Ze willen hun steun persoonlijk overhandigen en ze vertrekken in een busje naar een mijnwerkersdorpje in Wales, waar ze een vakbond hebben gevonden die wel bereid is om hun donatie te accepteren. De activisten worden echter bepaald niet met open armen ontvangen. Toch groeien de twee groepen langzaamaan maar zeker naar elkaar toe en ontstaat een unieke samenwerking tussen twee totaal verschillende gemeenschappen.

Inleiding: Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens hem is er niet sprake is van één bepaalde kloof maar van meerdere scheidslijnen in de samenleving, die ook veranderen met de tijd. In de SCP rapporten Verschil in Nederland (2014) en De toekomst tegemoet (2016) werden deze geanalyseerd en hij zal daar nader op ingaan.

Trailer

Bekijk hier de filmtrailer van Pride