Science & Fiction

Agenda

13 juni 2017
13:45
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Welcome

Welcome (Philippe Lioret, 2009, 110 min.)

Drama over een Koerdische jongen die na een lange tocht vanuit het Midden-Oosten het Kanaal wil overzwemmen om bij zijn vriendin in London te zijn.

Welcome

 

 

 

 

 

Bilal heeft een voetreis van vierduizend kilometer achter de rug maar komt in het Franse Calais de grens niet over. Vanaf het strand ziet hij de Engelse kustlijn al en in een opwelling besluit hij de oversteek zwemmend te maken. Hij meldt zich bij het plaatselijke zwembad om daarvoor te trainen. Daar ontmoet hij zweminstructeur Simon (Vincent Lindon), die in scheiding ligt. Diens vrouw Marion (Audrey Dana) deelt als vrijwilliger voedsel uit aan de vluchtelingen in de haven en noemt Simon onverschillig. Hij wil haar echter bewijzen dat hij wel degelijk bevlogen is en neemt Bilal en diens vriend Zoran in huis.

Door hun ontmoeting begint Simon anders tegen zijn leven aan te kijken. Omdat het bij de wet echter verboden is wat hij doet, komt hij in aanraking met de politie. Door de onrechtvaardigheid van de situatie raakt Simon steeds meer betrokken bij het lot van de jonge Koerd, die op het punt staat zijn levensgevaarlijke oversteek te wagen.

Welcome is een fraai drama over de vluchtelingenproblematiek in Frankrijk, met sterk acteerwerk en een nadrukkelijke rol voor de stad Calais.

Inleiding: Karin Geuijen, consultant/docent/onderzoeker aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Zij belicht de toenemende polarisatie in maatschappelijke discussies zoals die over het vluchtelingenvraagstuk.

Trailer

Bekijk hier de filmtrailer van Welcome