Science & Fiction

Agenda

26 juni 2018
19:00
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht.

King of the Belgians

(Peter Brosens & Jessica Woodworth, 2016, 94 min.)

Tijdens het staatsbezoek van de Belgische koning aan Istanbul, roept Wallonië de onafhankelijkheid uit. Tijdens de hilarische, hartverwarmende reis terug vindt hij zichzelf opnieuw uit.

King of the Belgians

 

 

 

 

 

 

Koning Nicolas III van België heeft het gevoel dat hij een verkeerd leven leidt. Hij vertrekt op staatsbezoek naar Istanbul terwijl een Britse cineast, in opdracht van het Paleis een documentaire maakt om zijn imago op te poetsen.
Dan komt plotseling het bericht dat Wallonië de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. De koning moet onmiddellijk terug maar een krachtige zonnestorm verstoort alle telecommunicatie en het vliegverkeer. Ze zitten vast in Istanbul, want de Turkse veiligheidsdienst wil niet dat ze over land terugkeren. De documentairemaker ruikt echter de kans van zijn leven en komt met een twijfelachtig plan voor een reis terug naar België, undercover, met behulp van een groep Bulgaarse zangeressen. Zo begint een moderne odyssee dwars door de Balkan, langs onder andere een yoghurtfestival, een voormalige Servische sluipschutter en een burgemeester op blote voeten. Het wordt een hilarische tocht vol onverwachte ontmoetingen, dilemma’s en hartverwarmende momenten.

King of the Belgians lijkt op een mockumentary, een nepdocumentaire. En hoewel de film dicht op de actualiteit zit, draait het verhaal toch vooral om de karakterstudie van een leider die in eerste instantie niet opgewassen lijkt tegen zijn taak. Tijdens zijn bizarre roadtrip door Europa vindt de Koning der Belgen zichzelf echter opnieuw uit.

Inleiding: Job Cohen, hoogleraar gemeenterecht en gemeentekunde aan de Universiteit Leiden, voorheen o.a. lid van de Eerste Kamer en burgemeester van Amsterdam. Job Cohen geeft antwoord op de vraag of wij ons nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek, en wat de positie van de (gekozen) burgemeester daarin kan zijn. Onlangs verscheen, mede onder zijn redactie, het boek De Gemeenteraad – Ontstaan en ontwikkeling van de lokale democratie, bijzonder actueel in het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

Trailer: bekijk hier de filmtrailer van King of the Belgians.