Science & Fiction

Actueel

Science & Fiction 2018: Over leven in de stad

Het thema van Science & Fiction 2018 is bekend. Onder de titel Over leven in de stad vertonen vier bijzondere films die je aan het denken zetten over de uitdagingen waar grote steden voor staan.

Over leven in de stad

 

 

 

 

 

 

Steden zijn magneten: daar gebeurt het, daar willen steeds meer mensen heen. In alsmaar groeiende steden vinden zij werk, netwerken en cultuur. Daar zijn spannende ontwikkelingen in duurzaamheid en vervoer, nieuwe vormen van samenleven en -werken en smart city experimenten met burgerschap, democratie en leefbaarheid. Maar door de aanzuigende werking stijgen de huizenprijzen en de stad dreigt een pretpark voor rijke professionals te worden.

In Over leven in de stad vragen we ons af of er nog ‘publieke ruimte’ is en wie zich daarin thuis voelt. Of we samenleven of een verzameling individuen zijn. We staan stil bij veranderende identiteiten, diversiteit, groepsvorming en uitsluiting. We belichten de leefbaarheid voor de mensen die er wonen en werken, en of zij zich nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek.

Programma en wetenschappelijke explicateurs

We hebben een sterk programma samengesteld met enkele zeer actuele films en een moderne klassieker uit 1995.

Trots zijn we ook op de ‘wetenschappelijke explicateurs’ dit jaar, variërend van stadsgeograaf Irina van Aalst, antropoloog Noortje van Amsterdam, bestuurskundige Harmen Binnema tot Job Cohen, hoogleraar gemeenterecht en gemeentekunde aan de Universiteit Leiden maar vooral bekend als voormalig lid van de Eerste Kamer en burgemeester van Amsterdam.

Kijk voor meer informatie over de films bij de agenda, of download de flyer Over leven in de stad.