Science & Fiction

Eerdere edities

2018: Over leven in de stad

Onder de titel Science & Fiction: Over leven in de stad vertoonden Louis Hartlooper Complex en USBO tussen mei en juni 2018 vier bijzondere films over grote steden en de uitdagingen waar zij voor staan.

Over leven in de stadSteden zijn magneten: daar gebeurt het, daar willen steeds meer mensen heen. In alsmaar groeiende steden vinden zij werk, netwerken en cultuur. Daar zijn spannende ontwikkelingen in duurzaamheid en vervoer, nieuwe vormen van samenleven en -werken en smart city experimenten met burgerschap, democratie en leefbaarheid. Maar door de aanzuigende werking stijgen de huizenprijzen en de stad dreigt een pretpark voor rijke professionals te worden. In Over leven in de stad vragen we ons af of er nog ‘publieke ruimte’ is en wie zich daarin thuis voelt. Of we samenleven of een verzameling individuen zijn. We staan stil bij veranderende identiteiten, diversiteit, groepsvorming en uitsluiting. We belichten de leefbaarheid voor de mensen die er wonen en werken, en of zij zich nog vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek.

De filmreeks Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek. Over leven in de stad was de negende reeks die Louis Hartlooper Complex en USBO samen organiseerden.

Flyer

Download hier de flyer van Over leven in de stad.