Science & Fiction

Agenda

25 juni 2019
19:00 - 21:20
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

I, Daniel Blake

(Ken Loach, 2016, 100 min.)

Na zijn hartinfarct raakt een 59-jarige timmerman verzeild in een pijnlijke strijd met de bureaucratie. Tegelijkertijd ontmoet hij een lotgenote die hij zelf wil helpen.

I Daniel BlakeDe 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem dat hem in een catch 22-situatie wurmt: hij mag niet werken maar tegelijk móet hij werken. Anders wordt hij financieel gestraft, net als Katie, een alleenstaande moeder die hij ontmoet wanneer ze hardhandig uit het kantoor van de sociale dienst wordt gezet. Ze worden elkaars steun en toeverlaat.

Zoals we gewend zijn van regisseur Ken Loach (o.a. Looking for Eric, My name is Joe, Bread and Roses) neemt hij het op voor de gewone man, voor wie het niet eenvoudig is om stand te houden in het hedendaagse Engeland. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken van I, Daniel Blake een oprechte, emotioneel melodrama.

Over de working class heroes in zijn films zegt Loach: “Arbeiders zijn boeiender omdat ze dichter bij de moeilijke beslissingen omtrent overleven staan. Kwetsbaarder ook en emotioneel naakter, met minder remmingen. Wanneer ik in de problemen zou zitten zou ik niet in een rijke omgeving willen wonen maar in een omgeving waar arme mensen leven.”

En: “Ik vind het laf om bij bepaalde verhalen afstand te houden. Filmmakers moeten stelling nemen en niet zomaar wijzen op symptomen. Ze moeten naar het grotere beeld kijken en mensen doen inzien wat voor verandering kan zorgen.”

Met I, Daniel Blake won Loach een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes, op de filmfestivals van Locarno en San Sebastian de publieksprijs.

Inleiding: Patrizia Zanoni, hoogleraar Organisatiewetenschap, verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Zij belicht de waardevolle bijdrage die wetenschap kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen zoals ongelijkheid (in organisaties).

Trailer: bekijk hier de filmtrailer van I, Daniel Blake.