Science & Fiction

Agenda

11 juni 2019
19:00 - 21:20
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Una Via a Palermo

(Emma Dante, 2013, 92 min.)

De bestuurders van twee auto’s willen niet voor elkaar wijken in een smalle straat. Al snel bemoeien anderen zich ermee en staan de verhoudingen in de hele wijk op scherp.

Science & Fiction: De vrolijke wetenschapVerrassende Italiaanse debuutfilm van theaterregisseur en schrijver Emma Dante over twee onverzettelijke vrouwen die letterlijk niet voor elkaar willen wijken. Een straat in Palermo is de arena, de omwonenden zijn de toeschouwers.

Rosa en Clara zijn op weg met de auto naar een bruiloft in Palermo. Tijdens een ruzie slaan ze een onbekende smalle zijstraat in en komen ze klem te staan tegenover een andere auto. Deze is tot de nok toe gevuld met een familie uit de buurt. Samira, de grootmoeder van deze familie, zit aan het stuur. De bestuurders van beide auto’s weigeren te keren en de ander te laten passeren. In no-time is het incident aanleiding tot een ware volksopstand en het begin van een langdurig duel. De twee vrouwen weigeren te eten, drinken en slapen totdat de ander opgeeft…

Dante baseerde de film op de door haar geschreven roman Via Castellana Bandiera en vertolkt bovendien een van de hoofdrollen. Met haar film won zij prijzen op het Filmfestival van Venetië, waaronder de ‘Coppa Vulpi’ voor Beste Actrice (Elena Cotta).

Inleiding: Scott Douglas, docent/onderzoeker, verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Hij doet onderzoek naar ‘Successful Public Governance’ en heeft oog voor het goede nieuws dat de wetenschap soms oplevert.

Trailer: Bekijk hier de filmtrailer van Una via a Palermo: