Science & Fiction

Agenda

21 juni 2022
19:30
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Get out

(Jordan Peele, 2016, 100 min.)

De Afro-Amerikaanse Chris maakt kennis met de overdreven vriendelijke ouders van zijn witte vriendin Rose. Waarom doen ze zo? Chris doet enkele vreemde ontdekkingen en ontdekt een duistere waarheid.

Get outMet Rose lijkt in eerste instantie niets mis. Chris en delen hun gevoel voor humor, Rose neemt het voor hem op als een agent zonder reden om zijn identiteitsbewijs vraagt tijdens een verkeerscontrole, en is de eerste om hem gerust te stellen te midden van al die voorstedelijke witheid van de wereld van haar ouders.

De familie van Rose begint steeds meer onaangename opmerkingen over zwarte mensen. En de zwarte huishoudster Georgina en terreinbeheerder Walter van het landgoed, tot wie Chris zich wendt om zijn gevoelens bevestigd te zien, gedragen zich ook nogal vreemd tegenover hem.

Als vervolgens tientallen rijke witte mensen aankomen voor een jaarlijkse bijeenkomst op het landgoed, volgen de merkwaardige gebeurtenissen elkaar snel op. De bezoekers spreken hun bewondering uit voor Chris’ lichaamsbouw en voor zwarte figuren zoals Tiger Woods. Als Chris Logan King, een man die zich vreemd gedraagt onopvallend probeert te fotograferen, wordt die hysterisch en schreeuwt hij naar Chris dat hij ‘eruit moet komen’. De anderen houden hem tegen en beweren dat Logan een epileptische aanval heeft gehad.

Chris vertrouwt het niet meer en probeert Rose over te halen om vertrekken, maar Rose en haar familie houden hem tegen. Chris gaat knock out en ontwaakt daarna vastgebonden op een stoel in de kelder. Dan blijkt dat de familie bizarre plannen met hem heeft.

Get out is een satirische horrorfilm van de makers van The visit, de serie Insidious en The Gift en speelt in op de angsten over interraciale relaties die nog altijd een rol spelen in een land als de Verenigde Staten. Maar de film bekritiseert net zo goed het geniepige racisme dat onder het vernis van witte vooruitstrevende goede bedoelingen schuil kan gaan. En: het laat de extreme gevoeligheid en paranoia van zwarte mensen die zich in een witte omgeving moeten bewegen heel goed navoelen.

Inleiding: Sander Kramer, universitair docent, verbonden aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Kramer onderzoekt en doceert over in- en uitsluitingsprocessen in organisaties, en de bias daarin die openheid vaak in de weg staat.

Let op: de starttijd van de film kan variëren tussen 18.30-19.30 uur. In de week voorafgaand aan de filmavond wordt deze definitief bekend gemaakt.

Filmtrailer

Bekijk hier de filmtrailer