Science & Fiction

Agenda

11 juni 2024
18:45 - 21:15
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Io Capitano

(Matteo Garrone, 2023, 121 min.)

Io Capitano - filmbeeld twee jongensTwee jonge vrienden verlaten Senegal om naar Europa te gaan. Hun reis voert hen door de gevaarlijke woestijn, de verschrikkingen van detentiecentra in Libië en de Middellandse zee  – een  moderne Odyssee.

Geïnspireerd op mythen en waargebeurde verhalen neemt regisseur Matteo Garrone (Gomorra, Dogman) de kijker in Io Capitano mee op de gevaarlijk en ontroerende tocht van Seydou en Moussa. Zij zijn twee tienerjongens die hun familie verlaten om hun ​​droom van een beter leven in Europa na te jagen. Ze beginnen hun reis als mens, maar transformeren al snel tot handelswaar voor de mensensmokkelaars waarbij hun dromen, hoop en ambities ruimte moeten maken voor een strijd om te overleven.

De Italiaanse regisseur baseerde zijn film op diverse interviews met migranten uit Afrika en kan daardoor een indringend beeld geven van de verschrikkingen die zij moeten doorstaan voordat ze de kust van Italië bereiken – en ook van wat hen drijft om al die gevaren te trotseren.

Trailer

Bekijk hier de Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Z6fLvLN2EqM

Inleiding

Hanneke van Eijken, hoogleraar Rechtsstaat en Democratie, verbonden aan het departement Rechtsgeleerdheid. Zij is daarmee de eerste hoogleraar die is benoemd in het kader van de Alex Brenninkmeijer wisselleerstoel. Haar onderzoeksthema’s zijn: Europees burgerschap, bevoegdheidsverdeling, het vrije verkeer, democratie en grondrechten.