Science & Fiction

Los versos del olvido filmbeeld. Man kijkt naar vliegende walvis

Agenda

25 juni 2024
18:45 - 20:45
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Los versos del olvido

(Alireza Khatami, 2017, 92 min.)

Los versos del olvido filmbeeld. Man kijkt naar vliegende walvisDe oude beheerder van een mortuarium ontdekt het lichaam van een onbekende jonge vrouw. Dat roept pijnlijke herinneringen op, en hij wil haar een fatsoenlijke begrafenis geven. Een magische, poëtische reis volgt.

De beheerder heeft een onberispelijk geheugen voor allesbehalve namen. Hij brengt zijn dagen door met het tonen van lijken aan degenen die op zoek zijn naar hun dierbaren, en met het verzorgen van zijn geliefde planten. Zo nu en dan spreekt hij met een blinde grafdelver of de chagrijnige lijkwagenchauffeur. Wanneer er protest uitbreekt in een nabijgelegen stad en een militie heimelijk het mortuarium binnenvalt om burgerslachtoffers te verbergen, ontdekt hij het lichaam van de jonge vrouw. Dat confronteert hem met herinneringen aan zijn eigen verlies, en met behulp van een mystieke grafdelver die de verhalen van de doden verzamelt, begint hij aan een magische odyssee.

Volgens regisseur Alireza Khatami gaat Los versos del olvido over ‘de morele verplichting om ons het verleden te herinneren en ons te verzetten tegen de gewelddaad van het vergeten’. Ondanks dat stevige thema, is de film soms wonderlijk licht, humoristisch en vooral een sterk visueel en poëtisch eerbetoon aan hen die strijden voor gerechtigheid voor het onbekende. Een film die je niet snel zult vergeten.

Los versos del olvido won onder meer de Orizzonti Award voor beste scenario en prijs voor de beste debuutfilm tijdens het filmfestival van Venetië.

Trailer

Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=5cFweWvButI

Inleiding

Jan Pieter Beetz, universitair docent Politieke Theorie en Europese Integratie, verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Hij is gefascineerd door het politieke gezag in vrije democratieën en de uitdagingen voor hun legitimiteit, in het bijzonder de Europese integratie en de opkomst van de administratieve staat.