Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Eerdere edities

2011: De ideale samenleving

Science_Fiction_2011 beeldOnder de titel Science & Fiction: De ideale samenleving organiseerden het Louis Hartlooper Complex en USBO een tweede filmreeks met wetenschappelijke explicateurs (na Wondering what to do next in 2010). Op vier dinsdagavonden werden vier bijzondere films vertoond over de samenleving van de nabije toekomst. Vier films die je aan het denken zetten over onderwerpen als communiceren en besluitvorming, beïnvloeding door media en games, demografische ontwikkelingen en de rol van de overheid.
Wat zeggen films die zich in de toekomst afspelen over onze huidige samenleving? In hoeverre hebben ze werkelijk een voorspellende waarde? Wat komt er terecht van onze ideeën en idealen? Hebben die misschien niet alleen goede maar ook ongewenste gevolgen? In de vier films uit deze reeks komt een waaier voorbij van verlangens, angsten en waarschuwingen voor een toekomstige samenleving – die dichter bij is dan we denken. Science & Fiction schetst ‘de ideale samenleving’ tussen utopie en distopie, tussen keuze en keerzijde en tussen spel en werkelijkheid, waarin de menselijke factor uiteindelijk altijd doorslaggevend is.

Flyer van de filmreeks 2011

Download de Flyer Science_Fiction_2011 van de filmreeks.