Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Eerdere edities

2014: Big Data: wie luistert er mee?

Science & Fiction 2014Onder de titel Big Data: wie luistert er mee? organiseerden het Louis Hartlooper Complex en het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) in mei en juni 2014 de vijfde Science & Fiction filmreeks met wetenschappelijke explicateurs. Op vier dinsdagavonden vertoonden we bijzondere films die je aan het denken zetten over het thema ‘Big Data’.
Wie luistert er mee? Veiligheidsdiensten verzamelen heel veel informatie. Internetbedrijven met ‘gratis’ producten bestaan van het verzamelen en verhandelen van grote hoeveelheden data. Data die wij, achteloze burgers en consumenten genereren zonder dat we ons daar bewust van zijn. ‘Big Data’ zijn het nieuwe goud.
De vragen naar doelen en grenzen van een steeds nieuwsgieriger wordende overheid en bedrijfsleven zijn talloos en legitiem. Heiligt het doel de middelen? Hoever mag je gaan? Wie houdt toezicht op deze informatieverzamelaars, en wat mogen wij zelf aan transparantie verwachten? Bestaat er nog privacy, of is dat begrip achterhaald? Wat zijn de risico’s en gevolgen van de verbinding van al die data? Misschien is al te grote angst onterecht, maar Big Data zijn niet slechts een bron van nieuwe inzichten. Ze zijn kans en bedreiging ineen.

Download de flyer

Meer weten over Big Data: wie luistert er mee? Download hier de Flyer Science & Fiction 2014.