Logo Universiteit Utrecht

Science & Fiction

Eerdere edities

2017: Mind the Gap!

Onder de titel Science & Fiction: Mind the Gap! vertoonden Louis Hartlooper Complex en USBO tussen mei en juli 2017 vier bijzondere films over de groeiende kloof in de samenleving.

Steeds vaker zijn er groepen in de samenleving die elkaar nauwelijks ontmoeten, niet begrijpen of tegenover elkaar staan. Aan beide zijden van een kloof. De kloof tussen politiek en burgers. Tussen hoge en lage inkomens. De kloof tussen hoger en lager opgeleiden en de bijbehorende kansen op werk, invloed en het gevoel erbij te horen in de samenleving. De generatiekloof, die onverwacht politieke gevolgen kan hebben (Brexit). En wat dacht u van de kloof tussen stad en platteland, kosmopolieten en nationalisten, vrijdenkers en fundamentalisten? Of zijn dit verschijningsvormen van hetzelfde fenomeen? In ieder geval zien we uitgesproken polarisatie in discussies over maatschappelijke issues. Hoog tijd dus om de verschillende facetten van de kloof te verkennen en ons af te vragen of we hem nog kunnen overbruggen. Mind the Gap.

De filmreeks Science & Fiction brengt prikkelende wetenschap en films van betekenis samen. In de geest van filmexplicateur Louis Hartlooper houden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit Utrecht een korte inleiding bij iedere film. Na afloop kunnen bezoekers met hen in gesprek. Mind the Gap was de achtste reeks die Louis Hartlooper Complex en USBO samen organiseerden.

Flyer

Download de flyer van Science & Fiction: Mind the Gap.