Science & Fiction

Actueel

Science & Fiction 2023: Wie doet er mee?

De filmreeks Science & Fiction is weer terug, dit jaar met als thema: Wie doet er mee? Op vier avonden, in mei en juni 2023, vertonen we weer vier bijzondere films die je aan het denken zetten, ingeleid door wetenschappers.

Science & Fiction: Wie doet er mee?

Wie doet er mee? Beeldmerk editie 2023

Ons samenleven staat onder druk, al zijn er ook tekenen van hoop. Mensen wenden zich af van wetten, regels en instituties. Anderen nemen juist zelf het initiatief om op te pakken wat onvermijdelijk blijft liggen. Er zijn burgers die zich niet langer herkennen in politieke besluiten, gesymboliseerd door gele hesjes, omgekeerde vlaggen, geblokkeerde snelwegen of beschadigde kunstwerken. Sommigen gaan niet meer stemmen, anderen klagen omdat zij zich niet gehoord voelen.

Anderzijds zijn er burgers die zelf vormgeven aan sociale veranderingen en alternatieven aanbieden voor traditionele manieren van organiseren door de overheid of het bedrijfsleven. Daar komen hoopvolle initiatieven uit voort die laten zien dat onze samenleving hoe dan ook vitaal en weerbaar is.

De democratische samenleving zoals we die decennialang gekend hebben, staat onder druk. Langzaam dringen onomkeerbare veranderingen door. Wie hoort erbij en wie doet er nog mee? Wat worden de contouren van het nieuwe sociale contract tussen burgers, bedrijven en overheid? Wat is een rechtvaardige manier om verantwoordelijkheden te delen?

We willen daar met een paar indrukwekkende films en de inzichten van wetenschappers langer bij stilstaan. Kom kijken, kom luisteren en kom meepraten op een (of alle) van deze vier avonden.

Het volledige programma

Science & Fiction: Wie doet er mee? vindt plaats op 16 & 30 mei en 13 & 27 juni 2023. Kijk voor meer informatie over de films en de ‘wetenschappelijke explicateurs’ in de agenda of download de flyer met het volledige programma.

Download de flyer van Science & Fiction: Wie doet er mee?